Starter, bijberoeper, eenmanszaak of vennootschap: vragen over ondernemen heb je ongetwijfeld. En terecht. Want je bent als zelfstandige ondernemer maar beter goed geïnformeerd. Fintegriteit verzamelde daarom voor jou enkele FAQ’s mét onze antwoorden erop.
Borrelen er nog andere vragen in je ondernemersbrein op? Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag uitgebreid te woord. Want begrijpelijke besprekingen maken deel uit van onze aanpak!
Hoeveel kost het om een vennootschap op te richten?
Een vennootschap oprichten kost wel wat geld. Want er zijn meerdere personen nodig om de oprichting te verwezenlijken. Maar sinds de nieuwe vennootschapswetgeving van 2019 is er geen wettelijk vastgelegd startkapitaal voor de oprichting van de meest voorkomende vennootschappen.
Toch betekent dat niet dat je géén startkapitaal nodig hebt. Je moet met een uitgebreid financieel plan aantonen dat je voldoende geld inbrengt in je vennootschap om solvabel te zijn. Dat plan moet je neerleggen bij de notaris die de oprichting doet. Dus: je moet in feite toch bewijzen dat je startkapitaal groot genoeg is.
Welke kosten heb je bij de oprichting van een vennootschap?
- De realisatie van een financieel plan. Daar helpen we je graag mee.
- Het eventuele werk van een bedrijfsrevisor als er een inbreng gebeurt. Dat is het geval als je een eenmanszaak laat overnemen door een vennootschap.
- De oprichting bij de notaris.
Vergeet ook niet dat je als vennootschap een dubbele boekhouding moet voeren. Dat vergt meer boekhoudkundige inspanningen. Ook financiële verrichtingen moeten ingeboekt zijn. Natuurlijk krijg je in ruil wel een grotere transparantie van je zakencijfer. En je werkt en denkt anders als bestuurder van een vennootschap dan als zelfstandige in een eenmanszaak.
Wil je het exacte kostenplaatje kennen? En beslissen welke vennootschapsvorm voor jou het meest geschikt is? Maak een afspraak. Fintegriteit adviseert en begeleidt je bij je zakelijke plannen.