Starter, bijberoeper, eenmanszaak of vennootschap: vragen over ondernemen heb je ongetwijfeld. En terecht. Want je bent als zelfstandige ondernemer maar beter goed geïnformeerd. Fintegriteit verzamelde daarom voor jou enkele FAQ’s mét onze antwoorden erop.
Borrelen er nog andere vragen in je ondernemersbrein op? Wil je meer weten over een van de onderwerpen? Neem gerust contact met ons op. We staan je graag uitgebreid te woord. Want begrijpelijke besprekingen maken deel uit van onze aanpak!
Ben ik verplicht om btw-aangiften te doen?
Heb ik recht op vrijstelling?
In de btw-wetgeving staat geschreven dat je btw-plichtig bent als je inkomsten haalt uit zelfstandige activiteiten. In principe is dus élke onderneming die op regelmatige en zelfstandige basis economische activiteiten verricht btwplichtig en verplicht om btw-aangiften te doen.
MAAR
- Bepaalde activiteiten zijn toch vrijgesteld van btw. Deze ondernemingen hoeven geen btw-aangifte te doen. Het gaat dan vooral om de medische en sociaal-culturele sector:
- artsen, tandartsen, kinesisten, verplegers, psychologen …
- acteurs, muzikanten, auteurs …
- onderwijzers en lesgevers (in bepaalde omstandigheden)
- …
- Als kleine onderneming met een omzetcijfer lager dan 25.000 euro per jaar kan je een vrijstelling van de btw-aangiften vragen. Het maakt niet uit of je een vennootschap of eenmanszaak hebt. Maar je blijft btwplichtig, dus je btwnummer blijft actief.
Wat houdt die btw-vrijstelling dan in?
Je hoeft geen btw aan te rekenen aan je klanten. De btw die jij aan leveranciers betaalt, krijg je niet terug. De btw die je zelf betaalt, is wel een aftrekbare kost bij je belastingaangifte.
Voor starters of ondernemers in bijberoep is dit dikwijls een goedkopere optie. Aan de hand van je cijfers adviseert Fintegriteit je of een btw-vrijstelling voor jou nuttig is of niet. Elk jaar opnieuw evalueren we die keuze. Dát is onze betrouwbare begeleiding.
Vragen of twijfels over btw? Neem contact met ons op. We plannen met plezier een begrijpelijke bespreking voor je in.