De 7 belangrijkste vragen om aan je boekhouder te stellen
Als ondernemer heb je een boekhouder nodig die je helpt bij het opstellen van de jaarrekening/winstafrekening van je onderneming, het indienen van belastingaangiftes EN fiscale optimalisatie.
Bij Fintegriteit doen we graag meer: want een goede boekhouder helpt je OOK om zakelijke doelen te bereiken en je bedrijf te laten groeien.
De sleutelvraag is: hoe zorg je ervoor dat je het maximale uit je samenwerking met je boekhouder haalt?
Dat doe je op basis van een open relatie met je boekhouder, waar iedere vraag gesteld mag worden.
We geven je graag zeven belangrijke vragen mee, die wij bij Fintegriteit als leidraad gebruiken bij besprekingen met klanten.
Wij haalden hiervoor trouwens onze mosterd in het boek van Ilse Dieltjens: 'Werk slimmer, verdien meer’ (2023).
Vraag 1: Hoe lever ik de informatie efficiënt aan, zodat we dubbel werk vermijden?
Een van de grote frustraties van boekhouders (we zijn even heel eerlijk!) is het ontvangen van onvolledige of onjuiste informatie van klanten. Onvolledige boekhouding leidt immers tot dubbel werk en vertragingen in de boekhouding, waardoor er minder tijd is om jou te adviseren. Vraag daarom altijd aan je boekhouder hoe je de informatie het beste kunt aanleveren en welke documenten en informatie hij nodig heeft om de boekhouding efficiënt te laten verlopen.
Vraag 2: Welke kosten zijn aftrekbaar EN nuttig?
Een boekhouder kan je vertellen welke kosten aftrekbaar zijn voor je bedrijf.
De belangrijkste vraag is echter niet of een kost aftrekbaar is, wel of deze kost nuttig is voor je bedrijf, of je met deze kost dus meer omzet kunt genereren.
Overleg steeds met je boekhouder welke kosten nuttig zijn en kijk samen of deze in lijn zijn met de gerealiseerde en geplande omzet van jouw onderneming.
Vraag 3: Hoeveel geld reserveer ik voor de belastingen? Is het bedrag dat ik betaal voor sociale bijdragen actueel?
Belastingen zijn een belangrijke factor waar je bij het runnen van een bedrijf rekening mee moet houden. Het is essentieel om te weten hoeveel geld je moet reserveren voor persoons- en vennootschapsbelastingen en of de bedragen die je momenteel betaalt voor sociale bijdragen nog up-to-date zijn.
Vraag 4: Welke fiscale interventies raad je aan (pensioensparen, dividend, salaris)?
De overheid voorziet heel wat belastingbesparende maatregelen. Als boekhouder spenderen we heel wat uren aan opleidingen om al deze maatregelen te leren kennen en we adviseren graag welke fiscale interventies bij jou en je bedrijf passen en nuttig zijn.
Hierbij kijken we zowel naar de voordelen op korte als ook op lange termijn.Vraag 5: Wat doe ik met de winst van mijn bedrijf?
Als je winst maakt met je bedrijf, en dat is toch steeds de bedoeling, is het belangrijk om te weten wat je met deze winst kan doen.
Winsten kan je reserveren of uitkeren en dat kan op verschillende manieren, en elke manier heeft zijn specifieke consequenties.
Wat het meest passend is voor jouw bedrijf hangt helemaal af van je cijfers, je toekomstplannen, je doelen, de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt.
Klinkt dit moeilijk? Je boekhouder legt het je graag in mensentaal uit zodat je samen de juiste beslissing kan nemen.
Vraag 6: Welke investeringen kan ik maken?
Als ondernemer is het belangrijk om te investeren in je bedrijf om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen. Denk maar aan investeringen in nieuwe apparatuur, marketing, het aannemen van extra personeel of het uitbreiden van je productlijn. Je boekhouder kan je helpen om te beslissen of er ruimte is voor deze investeringen en hoe je deze investeringen het best kunt financieren.
Bovendien kan je boekhouder je ook vertellen welke invloed de geplande investeringen hebben op je cash-flow, je resultaat en welke de fiscale consequenties zijn.
Je boekhouder maakt je toekomst dus een heel stuk minder onzeker!
Vraag 7: Wanneer zitten we nog eens samen?
Ook al zijn er geen bijzonderheden, vraag op geregelde tijdstippen een face-to-face meeting aan. Een boekhouder is en blijft een belangrijke co-piloot in je bedrijf. Durf altijd alles te vragen en vraag door tot je het begrijpt!